WordPress

WordPress

Veel mensen denken bij WordPress aan een Content Management Systeem (CMS) voor blogs. Oorspronkelijk was dit ook zo, en het is nog steeds mogelijk, maar tegenwoordig worden er meer websites mee ontwikkeld. WordPress wordt ook steeds vaker door grote merken en bedrijven gebruikt om een website mee te maken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Spotify, Radio 538, Sony Music, Ford, NRC en CNN.

In het kort is WordPress dus een systeem om een blog, website of webshop mee te ontwikkelen en eenvoudig te beheren door middel van het Content Management Systeem.

Open source
Verder is WordPress een gratis en open-source programma. Dit houdt in dat webdesigners mee kunnen helpen om het te verbeteren en kunnen aanpassen naar eigen wens. Doordat het open-source is, wordt er ook dagelijks door verschillende mensen aan gewerkt. Hierdoor worden (beveiligings)problemen vaak sneller ontdekt dan wanneer het systeem gesloten zou zijn.

Uitbreidingen en uiterlijk
Net zoals dat WordPress gratis is, zijn er uitbreidingen, zogeheten plugins, die ook gratis worden aangeboden. WordPress beschikt over een erg grote community waardoor er op het moment van schrijven meer dan 50.000 gratis plugins en duizenden thema’s beschikbaar zijn. Met een thema is het mogelijk om het uiterlijk van je WordPress website aan te passen, en met duizenden mogelijkheden is er voor iedereen wel iets bij. Uiteraard zijn er ook veel betaalde plugins en thema’s beschikbaar voor WordPress.